Паметникът на Съветската армия има нужда от спешен демонтаж, преместване и реставрация, показа пороверката на областната аминистрация. 
По техни думи по монумента има пукнатини и това може да доведе до падането на елементи и затова спешно трябва да бъде поставено ограда.

Причината за това е, че паметникът не е поддържан през последните 70 години. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид), пише още в становището на сайта на Областна администрация – София.

Оттам предупреждават, че при това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани.

„За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда. Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности“, казват от областната администрация