БСП започна подготовка за предстоящите парламентарни избори. Георги Свиленски застава начело на червения щаб, реши Националният съвет на  партията, който прие днес правилник за своята работа.

Новото в работата на съвета е, че ще може да заседава вече онлайн, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Социалистите избраха ръководителите на съветите по ресорни политики. Те съответсват на отделните министерства в правителството.

Това обаче не означава, че оглавилите ги ще бъдат министри в един ляв кабинет, заяви Таско Ерменков, който застава начело на Съвета по енергетика.

Заместници на Георги Свиленски в предизборния щаб са Вяра Емилова, Атанас Зафиров и Стоян Мирчев. 

Избрани са и председателите на Съветите и Комисиите към Националния съвет на БСП.

Янаки Стоилов оглавява Комисията по идейно и програмно развитие, а Анна Янева - Комисията по партийна дейност. Съветът по управление, включващ председателите на всички съвети, се оглавява от Корнелия Нинова.

Веселин Пенчев ще е председател на Съвета по вътрешните работи, Евгени Кирилов - на Съвета по външните работи, Таско Ерменков - на Съвета по енергетика, Свилен Атанасов - на Съвета по земеделие, храни и гори, Димитър Данчев - на Съвета по икономика, Светлана Шаренкова - на Съвета по култура и медии, Иван Ченчев - на Съвета по младежта и спорта.

Милко Багдасаров оглавява Съвета по образованието и науката, Атанас Костадинов - Съвета по околната среда и водите, Атанас Зафиров - Съвета по отбраната, Крум Зарков - Съвета по правосъдието, Владимир Георгиев - Съвета по регионалното развитие и благоустройството, Георги Свиленски - Съвета по транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Георги Гьоков и Емилия Масларова ще са съпредседатели на Съвета по труда и социалната политика.

Съветът по туризма към БСП се оглавява от Емил Хумчев, Съветът по здравеопазване - от Георги Йорданов, а Съветът по финанси - от Орлин Ваташки.

Висшият орган на партията е възложил на съветите да изготвят платформата на БСП за предстоящите парламентарни избори, като се базират на "Визия за България".

След взетите днес решения БСП реално влиза в предизборна кампания и дава ясна заявка пред обществото, че е готова да поеме управлението на България, посочват от пресцентъра на партията.