Георги Семерджиев, който удари с кола и уби на място две млади жени на бул. „Черни връх“ в София, ще отговаря пред съда за пет престъпления, обявиха от Софийска градска прокуратура.

От прокуратурата обясниха, че едно от обвиненията е за причиняване на смърт по непредпазливост. Причината - няма доказателства да е блъснал двете млади жени с умисъл.

„В случая на Семерджиев катастрофата настъпва след пиковите часове, когато интензивно движение няма. Ударът не е директен, а е резултат на отклонение на джипа след сблъсъка му с таксито“, каза Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура.

Извършеното от Семерджиев е квалифицирано от обвинението като деяние с изключително висока обществена опасност.

Психиатричната експертиза показва, че Семерджиев е бил вменяем по време на катастрофата и може да носи наказателна отговорност.

Зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров обяви, че службата е поискала от отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР доклада за полицейски чадър над Семерджиев.

Първото заседание по делото за катастрофата на бул. „Черни връх“ ще се проведе на 29 ноември. Семерджиев може да получи до 20 години затвор.