Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 вече е отворена. Това потвърди пред bTV военният министър Георги Панайотов. Той съобщи, че черната кутия има нарушена херметизация на устройството и скъсан лентов кабел, но данните ще бъдат снети. 

Той добави и че по-голямата част от фактите за полета вече са възстановени.

"Установено е, че мишената е спусната от 7000 м, за 480 км в час, в рамките на изискванията, малко по-късно пада и е увеличила вертикалната скорост, не знаем защо се е случило. В черната кутия се съдържа информация от последните 13 сек. от полета и действията на пилота. По-голяма част от фактите за полета са възстановени, ще бъдат съобщени", добави той.

Министър Панайотов заяви още, че Военното ведомство се е обърнало за съдействие към производителя на кутията от Украйна, който се очаква да подпомогне българските власти. 

„Преодолими са щетите, ще бъдат снети данните, ще трябва по-дълго технологично време. Ще се обърнем и към специализирана лаборатория“, заяви още министърът на отбраната.

Кутията е извадена от 70 м дълбочина и е промита със сладка вода. Тя може да даде отговор на въпроса какво се е случило с падналия МиГ-29 и загиналия майор Валентин Терзиев.

„Разследването на военна полиция е към края и ще излязат с официален доклад оттам, който ще е обществено достояние. Ще е подредена цялата картина, за да знаем какво се е случило. Работим по този въпрос  и ще бъде свалена информация, евентуалните повреди не са фатални“, каза още Панайотов.

В студиото на bTV Димитър Недялков от военната академия обясни, че в случая при полети над море нощно време е важна пространствената ориентировка. Бързото падане на мишената според него е бил съпътстващ фактор.