Васил Левски е лепило за националната ни кауза, нашият обединител. Това каза в специалното студио на BTV „Апостола и времето“ журналистът Георги Милков.

„Как да обясниш на чужденец кой е Васил Левски, след като ние българите все още нямаме ясно представа за неговия образ или много рядко си даваме сметка за това кой е той“, каза журналистът.

Според него няма защо да говорим пред една икона. От образа на Васил Левски е извадено почти всичко човешко и той е превърнат в символ, добави Милков.

„Проблемът е, че рядко отиваме през тази икона и рядко мълчим пред нея. През повечето време се занимаваме с различни дребнотемия. Но календарът ни кара да отидем пред тази икона и да помълчим пред нея“, отбеляза още той.

Георги Милков е категоричен, че Левски е „лепило за националната ни кауза“, нашият обединител. Според него имаме изключителен комплекс относно този национален герой, защото той е бил сам и никой не е направил нищо, за да го свали от въжето. „Ние се самобичуваме вътрешно и не си го казваме откровено“, отбеляза още журналистът.