Отдаването на почит към Васил Левски започнаха в Карлово още в началото на седмицата с поредица от събития. Те бяха проследени от репортерите на bTV.

Още вчера беше отдадена почит пред неговия паметник с поднасянето на цветя от висши държавници. В Карлово за тържествата пристигнаха вътрешният министър Иван Демерджиев и министърът на културата Найден Тодоров.

Днес церемонията се повтори, но имаше и шествие от паметника на Апостола до родната му къща. Стотици граждани поднесоха цветя не само пред паметника на Левски, но и пред този на неговата майка в двора на родната му къща.

Сред тях са и малките Николета и Яника. "Какво им казвам ли. Това, което се знае от историята, че е бил велик българин", казва тяхната майка Весела.

А други дойдоха подготвени със стихотворение. "В Карлово чуден герой се родил. Имал куража и смелостта", рецитира Александра. 

Денят продължи с възпоменателен митинг – поклонение. Стотици карловци и гости на града се включиха в последвалото шествие до родната къща на Апостола. Там 18-годишната Дара бе отличена заради своите разкази, есета и стихотворения посветени на Левски. 

Днешният ден ни напомня и за Петър Кунчев, братът на Левски, който също е бил революционер. Участвал е в боевете на Шипка, където е ранен. Връща се в Карлово и живее в тежка мизерия. Умира от туберкулоза.

Героите трябва да се почитат приживе, както и да се помнят след тяхната смърт.