Навършват се 150 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София. Тези години бележат безсмъртието на Апостола. На 19 февруари коленичим отново пред паметника на Левски в центъра на столицата.

Той е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-ти - тогава той още не е навършил 36 години.

Днес са предвидени много събития по повод годишнината.

Възпоменателен митинг - шествие в Карлово - родното място на националния ни герой. От сутринта карловци и гости на града поднасят цветя заедно на паметника на Апостола на свободата

В село Къкрина близо до Ловеч, в Къкринското ханче, пък възстановка пресъздава последните часове преди залавянето на Апостола. 

В неделя от 15 ч. гледайте специалното студио на bTV Апостола и времето“, посветено на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Водещият Румен Скрински ще ни направи съпричастни към събитията през деня на живо в София и Карлово и ще представи на зрителите един по-нетрадиционен разказ за личността на Апостола, за неговите послания, малко известни и любопитни факти от неговия живот и дело като главен пълномощник на Вътрешната революционна организация в българските предели на Османската империя.