Гората е възобновим ресурс, дървеният материал е необходим на стотици потребители. Това заяви зам.-министърът на земеделието Георги Костов в студиото на „Тази сутрин”. Той подчерта, че въпреки информациите за опасно разрастване на незаконната сеч, горските територии се увеличават, средната им възраст – също.

„Твърдя, че статистиката вероятно има отклонения, но е вярна – в българската гора се сече около 1% от общия запас. Лошото е, че се сече около населените места и пътищата и това прави впечатление”, посочи зам.-министърът.

Той подчерта, че сегашното управление е взело мерки срещу незаконната сеч, каквито до момента не са били прилагани и в резултат на това вече има палежи, пукане на гуми и разбити стъкла на горски. „Това не е проблем само на горските, това е проблем на цялото общество, това са криминални случаи (...) кметовете знаят по места кои са разбойниците”, подчерта Костов.

По думите му трябва да има акумулация и неизбежност на наказанието, тъй като в момента има хора с по 35-40 акта.

Конкретно във връзка със случай от Витоша, представен в ефира на bTV, Костов, заяви, че става дума за "правилна" и "законна" сеч на повредени от снега дървета.

Вижте целия разговор във видеото!