Пробивът в системата БАЦИС (Българската акцизна централизирана информационна система) не може да стане без вътрешно участие. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV бившият зам.-министър на финансите и лидер на „Нормална държава” Георги Кадиев.

Вчера стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов ще предложи външен одит на централизираната акцизна система на Митниците, като по думите му в секретния доклад на ДАНС няма конкретни данни за престъпления или отклоняване на данъци. Тази седмица БСП поиска разсекретяването на документа заради съмнения, че системата на митниците не работи.

„Със сигурност има участие на вътрешни хора. Как може всички да влизат в тази система с една парола? Всеки един митничар от всеки компютър, лаптоп или телефон може да влезе в системата с една парола”, попита той.

„Те са открили, че са изтрити записи, не могат да открият кой ги е изтрил, тъй като паролата е една”, допълни Кадиев.

„Освен това знаят, че нещо е изтрито, но не знаят какво. Нямат втори сървър, на който да пазят същата информация”, каза още бившият зам.-министър.

Ударът е срещу финансовия министър Владислав Горанов, който най-малко го заслужаваше, защото той е единственият министър, който събира пари, заяви от своя страна Емил Димитров-Ревизоро, председател на комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата.

„Всички други се хвалят колко повече пари са похарчили и са извоювали за собствените си министерства и ресори, той е единственият, който събира, и сега той ще трябва да се оправдава за системи, решения и действия извън него”, допълни Димитров.

Кадиев обаче не се съгласи, като посочи, че митниците са под шапката на финансовото министерство. „Когато си министър, отговаряш за всички структури под теб”, каза Кадиев.

„В Агенция „Митници” има две системи – БИМИС и БАЦИС. БИМИС е основната система, там е цялото митническо обслужване, в нея не съм чул да има проблеми. Проблемът, който сега чувам, е само и единствено в БАЦИС, която е разработвана между Агенция „Митници” и НАП от 2012 г. насам – обществена поръчка за около 5 млн. лева, спечелена от българска фирма. Отговорността е изцяло на ръководството на Министерството на финансите”, обясни още той.

„Гледам вината в себе си, може би е трябвало много от нещата, които ги дискутираме, директно да отиват при премиера”, допълни още в разговор Емил Димитров.