„Създаде се впечатление, че България е готова на отстъпки. Създаде се впечатление, че Външно министерство не е важно и няма смисъл да се разговаря с него“, каза външният министър в оставка Теодора Генчовска пред депутатите в Народното събрание.

Тя беше повикана на изслушване, за да обясни каква е позицията на страната ни за членството в ЕС.

„Откакто поех този пост и по време на първата ми среща с външния министър на РСМ, първото ми изречение към него беше да комуникира само с мен. За съжаление това не се случи“, каза Генчовска.

„Представители на РСМ продължиха да търсят контакти у нас извън Външно министерство с цел постигане на пробив и премахване на ключовото искане за механизъм за проследяване на изпълнението на договора за добросъседство то 2017 г.“, каза още Генчовска.

Тя допълни, че на 5 април тази година външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков изпратил свой проект на актуализация на рамковата позиция на страната ни.

„Съдържанието му обаче по-скоро предполага ревизия на българската национална позиция. В тази нова рамкова позиция не фигурира българска позиция по македонския език“, каза тя.

Не може и без скандал

Разрази се и скандал в Народното събрание заради секретните документи за Северна Македония.

В началото на заседанието депутатите гласуваха то да бъде открито за медиите и да бъде излъчвано по националните медийни канали.

Това обаче създаде напрежение в залата в момента, в който бяха споменати секретни документи на МВнР.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев отказа да прекъсне заседанието и заяви, че депутатите могат да се запознаят със съдържанието на документи в секретното деловодството на парламента. Това доведе до недоволни възгласи от опозицията и от „Има такъв народ“, доскорошни партньори на „Продължаваме промяната“ в управлението.