Наблюдава се много стръмно покачване на кривата на смъртността при COVID пациентите у нас, каквото не е имало през последните 6 месеца – 53% нарастване на седмична база. Това обяви на брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му от две седмици се намираме в експоненциално нарастване и има двуцифрен ръст както при заетостта в болниците, така и при интензивните легла.

„Има болници с изчерпани и полуизчерпани легла. Аз мога да кажа за ВМА-София – тази сутрин имахме 5 свободни легла, въпреки че преди 3 дни разкрихме две нови клиники (…) Имаме трима чакащи в спешното отделение, когато се върна, и тези легла няма да ги има“, посочи още той.

Ген. Мутафчийски предупреди, че при експоненциалното нарастване може много бързо да изчерпи медицинския капацитет.

„Не само вирулентността е причината да е по-смъртоносен един вирус или не, в такава ситуация е важно какъв е медицинският ресурс, с който разполага държавата. Когато се изчерпат леглата, медицинските специалисти, лекарствата, възможностите на спешната помощ да транспортира пациентите, има опасност много хора да не получат адекватна медицинска грижа, което би довело до още по-голямо нарастване на смъртността“, предупреди той.

Той посочи, че „ако при предишните пикове имахме семейства, в които се наблюдаваше, че един-двама не са заразени, в момента наблюдаваме семейства в пълен комплект заразени“.

„Много критики имаше как сме реагирали в самото начало. Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година, за съжаление“, отбеляза ген. Мутафчийски.