Обезпокоително е, че българското общество научава от чуждите медии какво се иска от България във връзка с конфликта между Русия и Украйна, коментира пред БНР бившият военен министър ген. Стефан Янев.

„Ако правителството реши да изпратим на Украйна зенитни ракети, това ни прави участници във войната. Ние обаче имаме ли ясна стратегия какво би могло да се обърка или какво би могло да се получи добре за българските граждани? Влизайки пряко във войната, трябва да си направим сметка какви са отношенията ни с тези държави“, подчерта той.

Янев заяви, че „войната е по вина и на Русия, и на Украйна, защото двете страни не намериха начин да седнат на масата и чрез инструментариума на дипломацията да намерят решение“.

Според него организации като НАТО и ЕС „не е задължително да имат императивни налагащи норми по отношение на България“, а гласът ни трябва „да бъде важен и независим от други внушения, идеологеми“.

В тази обща рамка Янев вижда и ареста на Бойко Борисов и знакови лица от ГЕРБ: „Виждаме демонстрация на държавата, че трябва да се спазва редът, че законът е над всички. Но защо сега и защо по този начин? Явно по този начин се цели да се постигне ефект и да се отклони вниманието от наболели въпроси. Ние сме в перманентна криза“.