„Това е много странна опорка – каква невероятна фантазия трябва да има някой: да арестуваш някой, за да скриеш война. Трябва да си луд“ – така премиерът Кирил Петков коментира пред журналисти твърденията, че акцията срещу Бойко Борисов и други членове на ГЕРБ е само опит за отклоняване на вниманието от пряко замесване на България в украинския конфликт.

„Ако някога трябва да вземем решение по отношение на оръжието, ще го направим прозрачно на ниво парламент, няма да са еднолични решения, взето от някой. Никакви ракети няма да се дават на никого в този момент“, категоричен беше Кирил Петков, като допълни, че темата даже не е обсъждана със САЩ, въпреки предстоящото посещение на шефа на Пентагона у нас.

По думите му единствено ще се търси по-добра координация на равнище НАТО, а Украйна ще продължи да получава хуманитарна помощ от нашата страна.

Освен това стана ясно, че предстои Планът за възстановяване да бъде официално подписан в София в присъствието на председателя на ЕК.

Защо арестуваха Борисов?

Кирил Петков вече е разпитан по досъдебното производство срещу функционери на ГЕРБ. По думите му с разследващите са коментирали доклад на Министерството на финансите, който засяга одитната агенция по еврофондовете. Има явни факти, че, когато е бил министър Горанов, контролът не е бил достатъчно добър, уточни Петков.

„Корупцията не разграничава национални от европари. Хората, които използват корупционни практики, просто взимат за свое облагодетелстване обществени пари“, допълни премиерът.

„Искам да поздравя МВР за това, че са свободни – че не ги е страх да направят това, което по закон трябва да направят. Това е единственият начин в България да има промяна – недосегаемите да не са над закона“, заяви Кирил Петков.