Само 24 часа след пускането на движението, граничен пункт „Кулата – Промахон” отново бе затворен за около час, съобщава кореспондентът на bTV в региона. Около 15:45 часа гръцките фермери спряха достъпа на всякакви превозни средства от южната ни съседка.

Те възобновиха блокадата с обяснението, че днес по обед български шофьори са повредили трактор, разположен край пункта и са го преместили в село на 4 километра. В резултат, стачният комитет е взел единодушно решение за спиране на движението.

Никос, собственикът на счупения трактор разказва, че видял как група шофьори се нахвърлят върху машината, на последната редица на Промахон.

„Беше рано сутринта. Няколко шофьори от България хвърляха камъни по прозореца. Но аз не исках да се бия с никого. Гръцката система е сгрешена и ние затова слагаме тракторите на границата. Но това тази сутрин не ми хареса. С този трактор издържам себе си и семейството си. Не искам това да се повтаря. На никой не му пука за нас. Аз искам да работя, но на Гърция не й пука”, оплака се младият мъж.

Към 17:00 часа обаче гърците решиха да вдигнат блокадата и камионите тръгнаха. По информация на МВР утре сутрин трябваше да има "прозорец" за преминаването на тежкотоварни автомобили.

Припомняме, изнервени от неспазените обещания на фермерите за тези свободни часове, български превозвачи организираха контраблокада по всички гранични пунктове на границата с Гърция.

Напрежението на браздата се покачи и, след като първоначално подкрепяше шофьорите, транспортният министър Ивайло Московски ги призова да пуснат движението – за да не могат в южната ни съседка да се оправдават с българския протест.

Междувременно, преговорите между Алексис Ципрас и протестиращите фермери стигнаха до някакъв напредък, но обсъждането на данъчните въпроси ще продължи с министрите в кабинета.

Недоволните от Северна Гърция, които блокират нашите гранични пунктове, обаче бойкотират разговорите.

  • Превозвачите със срок за гръцките фермери: Блокадата да падне до 9 ч. в понеделник
  • Борисов плаши с бойкот срещата ЕС-Турция, ако до 2 дни не падне блокадата на гръцката граница
  • Премиерът Бойко Борисов посети протестиращите гръцки фермери
  • Гръцки прокурор нареди да се вземат мерки срещу фермерските блокади
  • ГКПП "Кулата" и "Илинден" са затворени
  • Московски: Гръцките фермери блокират незаконно границата ни на няколко пъти от 2007 г. насам
  • Пунктовете на границата ни с Гърция са отворени
  • Без блокади на българо-гръцката граница
  • Контраблокадата падна (ОБЗОР)
  • Блокадите на гръцката граница продължават (ОБЗОР)