Нашите превозвачи вдигат контраблокадата по граничните ни пунктове с Гърция. Това обяви в Бургас на пресконференция министърът на транспорта Ивайло Московски.

До около 16:10 беше възстановен пропускателният режим на ГКПП Ивайловград, Златоград, Илинден, Маказа, Кулата и Капитан Петко Войвода.

След новината за възстановеното движение се образуваха тапи в новата част на АМ "Струма", а камионите буквално "летяха" през Кресненското дефиле.

Дали ще има ново блокиране на границата от гръцка страна, зависи от срещата на премиера Алексис Ципрас с протестиращите фермери утре. При всяко положение, българските превозвачи остават в готовност за нова контраблокада, ако тракторите пак препречат пътя.

Без вина виновни

Българските превозвачи са се съгласили на този компромисен вариант при разговори днес.

"Оттук нататък обаче дали гърците ще продължат да държат отворена границата или не, не мога да твърдя", подчерта Ивайло Московски и поиска извинение за по-ранните си думи по адрес на протестиращите фермери: "Ако някога в изказванията си съм си изпуснал нервите по посока гръцка държава, моля да бъда извинен. Само че стоя зад всяка една моя дума и твърдя, че всичко което съм казал е коректно и справедливо, в крайна сметка аз съм български министър на транспорта, не съм гръцки министър на фермерите".

Ако обаче след днешния български жест гърците отново блокират границата, "честно казано не знам кой може да носи отговорност. Категорично нещата от българска страна ще излязат извън контрол", заяви министърът.

"Към ден днешен официалните власти на Гърция твърдят, че това е незаконен протест, но е извън техния контрол", каза Московски. А от вчера твърденията от гръцка страна са, че вече българските превозвачи създават проблем. Затова с тях е договорен компромисният вариант да вдигнат контраблокадата.

Гранично бедствие

Министърът добави, че опашката от камиони на границата с Гърция се увеличава, а хуманитарният проблем се задълбочава: „Хората бедстват. Има припаднали, постоянно се викат линейки и това трябва да спре. Освен наши превозвачи има и чужди и те са около 50 процента”.

„Всички те търпят огромни загуби. Нашата страна в момента проучва възможностите за компенсации. Единият вариант е Европейската комисия да реши въпроса, а другият - чрез гръцки съдилища”, каза Московски.

Тежко е и за бизнеса

От Асоциацията на зърнопроизводителите се обявиха против контраблокадата, която държи на опашките 25 камиона с фураж.

„Глупава контраблокада, за какво? Ето Банско празно, нашите складове пълни, камионите бедстват, за какво?", коментира Павел Стоименов.

Междувременно наш адвокат пусна жалба в гръцката прокуратура срещу бездействието на Гърция при разрешаване на проблема.

„Искам да бъда много ясен. Дали гръцките искания на тези протестиращи са основателни или не, изобщо не ни касае нас. ние сме граждани на друга европейска държава и техният израз на недоволство не трябва да засяга по никакъв начин нашите интереси и нашите права и свободи в Европа, които са най-вече свободно придвижване в съюза, нали така?”, посочи Борис Харизанов.

Голяма част от клиентите в адвокатската му кантора в Петрич са гърци и работата му е възпрепятствана. Затова обмисля да заведе и дело за претърпени загуби в следствие на блокадата.

Над един месец блокада на границата с Гърция е равна на милиони евро загуби за земеделските производители.

Само един фуражен завод в Симитли задържа 25 камиона, които чакат да бъдат натоварени със зърно. Качеството на продукцията се влошава всеки ден. По това време на годината, дневно границата минават от 100 до 150 камиона пълни със зърно. Това прави около 3-4000 товар.

Задържането на тези доставки причинява загуби от около 800 хиляди евро на ден. И то само за земеделските производители от Източна България. Загуби за хиляди левове търпят и вносителите на плодове и зеленчуци.

Удар и по туризма

Блокадата по гръцката граница удря и туристическия бранш. Особено чувствително за хотелиери и туроператори е отсъствието на гърците в зимните ни курорти.

Стотици анулирани резервации за зимна почивка в Банско от гръцки туристи заради блокадата на границата. Това отчитат от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в курорта. 50 процента от резервациите за следващите дни са анулирани.

Груповите резервации се изпълняват със сложна организация. Така, например, 200 туристи, по-голямата част от които ученици, влизат в България пеша през Ексохи - Илинден. В България ги чакат автобуси, които да ги превозят до курортите.

Голямото притеснение на туроператори и хотелиери е, че Банско ще остане празно по Великден, когато традиционно се пълни с гърци. В момента, въпреки отстъпките, няма нито една заявка.

„Просто нямаме още обаждания, няма заявки, предполагам, че това е да се види как ще вървят блокадите на границата, как ще се развият нещата. Може би хората са по- предпазливи”, коментира председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Банско Янка Рахова.

Големите туроператори в столицата казват, че почти всички групови ваканции от Гърция са анулирани.

„Никой нормален грък няма да тръгне в момента да пътува за България. И не става въпрос само за гърци, има много туристи от Европа, които минават през Гърция и влизат в България. В момента всичко е замряло”, каза Калин Драганов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Какъв е размерът на щетите в туристическия бранш ще стане ясно по-късно.

Завой на 180 градуса

По-малко от седмица, след като каза, че „твърдо” застава зад протестиращите български превозвачи на гръцката граница, транспортният министър Ивайло Московски се оказа на противоположната позиция и ги призова да освободят пътя към южната ни съседка.

През последните дни на няколко пъти в публичните си прояви на границата министърът показваше солидарност с протестиращите. Той директно нападна гръцката страна, като заяви, че „подобна гавра с българите” не е виждал.

Запитан дали оправдава контраблокадата на българските превозвачи, тогава Московски заяви, че ги оправдава и запита „Вие на тяхно място какво бихте направили?”. „Твърдо заставам зад тях и подкрепям всички техни действия”, категоричен бе министърът. Преди 4 дни.

  • Превозвачите със срок за гръцките фермери: Блокадата да падне до 9 ч. в понеделник
  • Борисов плаши с бойкот срещата ЕС-Турция, ако до 2 дни не падне блокадата на гръцката граница
  • Премиерът Бойко Борисов посети протестиращите гръцки фермери
  • Гръцки прокурор нареди да се вземат мерки срещу фермерските блокади
  • ГКПП "Кулата" и "Илинден" са затворени
  • Московски: Гръцките фермери блокират незаконно границата ни на няколко пъти от 2007 г. насам
  • Пунктовете на границата ни с Гърция са отворени
  • Гърците пак затвориха "Кулата" - и после пак я отвориха (ОБЗОР)
  • Без блокади на българо-гръцката граница
  • Блокадите на гръцката граница продължават (ОБЗОР)