„Отказът на „Продължаваме промяната“ за предварително коалиране с „Демократична България“ може да е изненада за Христо Иванов, но това не означава, че ще направи същите грешки като досегашните партии на промяната, които бяха в парламента“.

Това заяви пред БНР журналистът Иван Гарелов относно новия политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Той запита още: „Кой ще издава тези свидетелства за почтен и непочтен? Мисля, че тези красиви фрази са безсъдържателни“.

Петков и Василев обявиха, че в техния проект ще има само „почтени политици“, които ще отговарят на следните условия:

  • Да подпишат договор за почтеност (да покажат финансовия си баланс);
  • Да има добра кариера извън политиката;
  • Името му да не е замесено в скандали;
  • Да не е бил в повече от една партия;

Според него ако „Има такъв народ“ запазят първото или второто място в следващото Народно събрание, а новата формация е на трето или четвърто, не можем да очакваме „Продължаваме промяната“ да определя бъдещата политика на страната.

Иван Гарелов коментира и предстоящите президентски избори, като подчерта, според него левите избиратели са „за“ Румен Радев и Илияна Йотова.

„Въпросът е дали ще се мине през унижението при минаване през някакво съгласуване - игри на гордост. Трябва да се надмогне самолюбието на едната и на другата страна (БСП и президента - б. р.). Те са създадени един за друг. БСП не може да се сърди на Радев за това, че търси да разшири периферията на своите гласоподаватели и в дясно-център, като смятат, че това е насочени срещу БСП. (…) Трябва ревизия на гордостта кой на кого е задължен“, коментира журналистът.

По думите му Бойко Борисов се страхува да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, за да не загуби от Радев и допълни: „това да го изхвърли съвсем от политиката“.

Според него невъзможността да се състави кабинет в следващия парламент би означавало и отказ от демокрацията.