Държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ и „Мини Марица-изток“ ще продължат да работят, а заплатите на служителите на предприятията са осигурени. Това увери енергийният министър Владимир Малинов в Раднево.

Там той се срещна с кметовете на засегнатите райони и с представители на синдикалните организации. Съкращения на персонал не се предвиждат.

В края на миналата година енергетици и миньори излязоха на 14-дневен протест и блокираха възлови пътища в страната. Подписаха споразумение с властта, но действия не последваха. След последните автомобилни шестия през април, властта гласува отпускане на помощ за комплекс „Марица Изток 2“.

„Отпускат се 250 млн. лв. от държавния бюджет от 2024 г. в продължение на четири години или общ финансов ресурс от един милиард лева“, каза енергийният министър Владимир Малинов.  

Докато преди седмици служителите се притесняваха, че ТЕЦ-а ще затвори и ще бъдат съкратени, сега властта пое ангажимент, че до това няма да се стигне.

„В следващия регулаторен период по отношение на цената и производството на електроенергия за бита, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще участва. Това гарантира и допълнителни количества въглища, които ТЕЦ-а ще купи от мините“, поясни още Владимир Малинов.

„Работим комплексно, за да може животът в „Мини Марица-изток“ и околностите да бъде като хората“, каза и служебният премиер Димитър Главчев.

„Смятам, че работата на комплекса е гарантирана в момента, хората ще могат да си получават нормално заплатите“, заяви и кметът Живко Тодоров.

А синдикатите гледат с недоверие на плана. Те „не са изпаднали в ентусиазъм“, защото „такива решения – от днеска за утре, понякога вършат работа, но в повечето случаи показват, че ако се спре само дотам, пак тръгват някакви проблеми“.