Машинният вот се оказва по-предпочитан вариант за гласуване на избори. На въпрос за начина на гласуване 55% от респондентите приемат, че е по-добре да се гласува основно с машини и по изключение с хартия – както на последните избори.

Снимка: Галъп интернешънъл

Изводите са от редовната независима програма на ежемесечни изследвания на общественото мнение на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено сред 807 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети между 24 ноември и 2 декември.

Над една трета предпочитат смесен вариант – да има възможност за гласуване и с машини, и с хартиена бюлетина. Останалите не могат да отговорят.

Снимка: Галъп интернешънъл

Според данните малко над 50% от електората на ГЕРБ предпочита смесеното гласуване, а над 40% - машинното.

Над 70 на сто от електората на „Продължаваме промяната“ предпочита машинно гласуване, а останалите под 30% - предпочитат смесеното. При ДПС малко над 40% най-добре е да се гласува машинно, а според 60% - и с хартия, и с машина. Над 50% от избиратели на „Възраждане“ подкрепят машинния вот.

Електоратът на БСП в най-малка степен предпочита гласуването с машини – малко над 30%. Останалите близо 70% смятат, че най-добре е да има възможност за гласуване и с машини, и с хартиени бюлетини.

При „Демократична България“ около 70% подкрепят машинния вот.

90% от електората на „Български възход“ предпочитат гласуването с устройствата пред смесеното гласуване.

Влизането в Шенген

46,2% от интервюираните смятат, че влизането на България в Шенгенското пространство е в една или друга степен важно. Една трета са повече или по-малко на обратното мнение. Присъства и немалък дял – 21,3% – от респондентите, които не могат да преценят. 

Снимка: Галъп интернешънъл

От демографските профили очаквано личи, че за младите, хората в активна възраст, както и за тези от столицата, темата е много по-важна, отколкото за възрастните и пенсионерите, но като цяло в България отсъства достатъчно ясно мнение по темата, допълват от „Галъп“.