По-голямата част от българите смятат, че пътуването у нас се е улеснило чувствително от строителството на инфраструктура. Това е един от изводите на сондаж на „Галъп Интернешънъл”, направен по поръчка на пътната агенция.

Общо 69% от запитаните споделят мнението, че през последните години у нас са се изградили пътища, които улесняват пътуването, а 28% са на обратното мнение.

По отношение на електронната система за таксуване при използване на републиканската пътна мрежа, 66% подкрепят идеята тежкотоварните камиони да плащат за изминато разстояние, а не за време (както е в момента). 52% подкрепят и по-висока цена за тях.

Новата уикенд винетка (важаща от петък следобед до неделя вечер и на цена 10 лв. при 15 лв. за цяла седмица) е с по-слаба подкрепа. Едва 33% от запитаните отговарят, че идеята изглежда по-удобна от винетките за по-дълги периоди, докато 58% са на обратното мнение.

„Обществото или има нужда от допълнителна информация за предвидената уикенд винетка, или просто активно пътуващите продължават да смятат, че най-изгодна е годишната винетка”, отбелязват авторите на изследването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!