Българите ясно признават, че настоящото правителство може да не е най-доброто, но това е била единствената смислена възможност.

Това е един от изводите от собствен сондаж на "Галъп интернешънъл болкан", проведен между 14 и 19 юли.

Повечето - 62,7 на сто смятат, че редовният кабинет може и да не е най-доброто, но е единствената смислена възможност. 32,8% не са съгласни, 4,5% не могат да преценят.

“Галъп” задават и въпроси, които предизвикаха дискусии сред обществото и политическия елит. 

Одобрявате или не България да се включи по-активно в подпомагането на Украйна във войната чрез оръжия, боеприпаси и военна техника?

Резултатите показват значителен превес на тези, които не одобряват 78,1%. Едва 20% подкрепят военната помощ за Украйна, около 2% не могат да преценят.

Данните не са изненадващи и по отношение на сроковете за приемане на еврото, казват от “Галъп”. 21,4% са “за” забързване, но 71,9% са “против” България да бърза с въвеждането на единната европейска валута.

По отношение на въпроса за Северна Македония обаче в България явно няма две мнения, казват социолозите. Очаква се преди всичко първо решаване на споровете, преди Скопие да получи европейски път.

От дадените отговори става ясно, че над 86% са на мнение, че по-важно е да се изпълнят българските искания, дори и това да забави влизането на Северна Македония в Европейския съюз.

За 7,5% обаче по-важно е Северна Македония да стане част от европейското семейство, дори и да не се изпълнят някои български искания.

Много близо до този процент са и хората, които не могат да преценят.