България ще получи зелена светлина за Шенген, защото сме изпълнили всички условия. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в Народното събрание по време на изслушване за поредното отлагане на присъединяването ни към шенгенското пространство.

От парламентарната трибуна служебният премиер изрази надежда, че този толкова деликатен за България въпрос ще бъде разрешен положително евентуално още по време на заседанието на Европейския съвет на 15 и 16 декември. По-големите индикациите обаче са, че това ще се случи през юли догодина.

„На 2 август тази година, когато служебното правителство встъпи в длъжност, на „Капитан Андреево“ от турска страна имаше опашка от чакащи тирове, която беше 40 км. Само за три дни успяхме да стопим и да осигурим ритмично придвижване на стоки и товари от Турция през България, Румъния и Сърбия. Това беше най-голямата заслуга на служебното правителство“, коментира Донев.

"Наложи се България да води с Австрия и Холандия не реални преговори, а разнопосочен диалог. Правителството на Нидерландия обяви в техния парламент, че е направило политическа връзка между разширяването на Шенген и изпълнението на върховенството на закона – т.е. едностранно е въвело ново изискване", коментира служебният премиер.

От ГЕРБ посочиха „Продължаваме промяната“ като източник на политическо противопоставяне заради Шенген и обещаха да помагат до последно на служебния кабинет.

„Вместо да се опитаме да помагаме, от „Продължаваме промяната“ продължиха да пеят мантрата „капитан Андреево“ - нищо не била направила държавата“, посочи Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Бившите управляващи отговориха на обвиненията на ГЕРБ и разкритикуваха служебните министри и президента.

„Шенген е форма на доверие. Когато говорим, че войната в Украйна е специална операция, това поражда ли доверие в нашите партньори? Крим е руски - това поражда ли доверие в нашите партньори?“, коментира Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“.

Гълъб Донев многократно призова депутатите да бъдат умерени в коментарите си по темата, защото според него те се използват срещу България.

Служебният премиер ще бъде ексклузивен гост утре на предаването "Тази събота". Той ще отговаря на въпросите на Жени Марчева малко преди 10 часа.