Вицепремиерът Гълъб Донев обяви икономическите и социалните мерки, които ще бъдат приложени при усложняване на епидемичната обстановка и евентуално ново затваряне на бизнеси заради COVID-19. Всички познати мерки ще бъдат приложени на трети и четвърти етап от плана, свързан с пандемичната обстановка, съобщи той.

Предлага се и една нова мярка - "75 на 0", която ще се прилага към всички затворени бизнеси и там ще се покрива 75% от осигурителния доход на засегнатите лица, като ще се поемат 75% от осигурителните вноски от страна на работодателя. Тази мярка е разширена с включването и на самоосигуряващите се лица, обясни Гълъб Донев, който е начело на социалното ведомство.

Мярката "60 на 40" ще продължи да се прилага така, както и в момента - при спад в оборота с 30%, подпомагането от страна на държавата ще бъде 50% от осигурителния доход на осигурените лица и съответно 50 % от осигурителните вноски за здравно и социално осигуряване, плащани от работодателя, каза вицепремиерът.

Ще продължи да се прилага и патронажната грижа за хора над 65-годишна възраст и за хора с увреждания, които са в невъзможност сами да се обслужват. Продължаваме и мярката за подпомагане на родителите с деца до 14-годишна възраст, когато се наложи затваряне на училищата и преминаване към дистанционно обучение, и трябва родителите да вземат неплатен отпуск, каза още социалният министър.

Близките на двамата загинали вчера горски служители могат да получат еднократна помощ от 540 лева, съобщи още Гълъб Донев. Разпоредени действия на Агенцията за социално подпомагане да се направи оглед на засегнатите от пожарите имоти. На хората, пострадали от пожарите, може да се отпуснат по 375 лева помощ.