Служебното министерството на здравеопазването продължава целенасочената война срещу българския бизнес и конкретно сектора със заведения, смятат от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията (СЗБ и БАЗ). Те поискаха оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. 

Пред bTV заместник-министърът д-р Димитър Петров говори за сериозни ограничения в работата на закритите площи на заведенията, в случай, че страната ни влезе в червената зона по разпространение на коронавируса. Д-р Петров посочи още, че вероятно до понеделник България ще влезе в оранжевата зона и това ще наложи затягане на мерките, но то ще бъде по-скоро в засилването на контрола. 

Според сдруженията на заведенията всяко такова изказване води след себе си до вълна от молби за напускане на служители, а проблемите с набирането и задържането на персонал вече са огромни поради несигурността на работата в бранша. Според тях отговорните фактори, вместо да помогнат за решаването на проблемите, ги задълбочават с изказванията си.

Представителите на организациите на заведенията посочват още, че Министерството на здравеопазването планира битката срещу COVID-19 в т.нар. "Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2" да се води основно с ограничаване работата и затваряне на заведенията.

Освен това „планът“ предвижда локални затваряния по места, което лишава бизнеса от възможност да използва обезщетения, посочват от СЗБ и БАЗ. Те настояват за оставката на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. В позицията си посочват още, че ваксинацията върви бавно и с недоверие, като според тях това се дължи на разнопосочните послания в разгара на пандемията.