Здравното министерство препоръча да се ограничат пътувания до Кипър, Гърция и Турция. Това става на фона на предупреждението, че страната ни до дни ще навлезе в оранжевата зона по заболеваемост. Препоръката да се въздържаме да пътуваме за тези държави, които са и популярни морски дестинации, са заради резкия скок на случаите там.

В същото време и у нас случаите растат - в момента сме в зелена зона със заболеваемост почти 40 на 100 хиляди. В "оранжевата зона" преминаваме, когато заразените надхвърлят 100 на 100 хиляди, а заетите легла са над 2500.

Сред мерките в тази фаза са по-малък брой гости на частни събития. Намалява и публиката на спортните състезания, както и капацитетът на фитнесите и заведенията. За тях се въвежда и вечерен час.

На идеята за нови мерки от заведенията реагираха остро. Лекарите обаче се опасяват, че сценарият от ноември и март може да се потрети.

В началото на четвъртата вълна д-р Станислава Крайселска казва, че всяка вечер след полунощ следи колко са новозаразените. Скокът за нея е видим не само в статистиката, а и в практиката й

„След 2 месеца със затишие имам 6 новодиагностицирани. 4 от семейство, двама прибрали се от лагер на семейство. Аз ваксиниран болен досега не съм имала“, каза д-р Станислава Крайселска.

През миналата вълна е купила и пулскоксиметри, които дава на инфектираните си пациенти. Опасява се дали скоро няма да има нужда от тях отново. 

„Най-вероятно ще се наложи. Вече си извадих УВ лампата, която я пусках в пика. Извадих си от шкафа вече всичките шлемове. (...) Усещам дежа вю“, допълни д-р Крайселска.

Увеличението в случаите е видно и по репродуктивното число, казва математикът Николай Витанов, който преди два дни предупреди, че при стойности над 1,3 започва бързото нарастване на случаите. От днес тази граница е премината.

„Ако стои 2 седмици над 1,3, става като бомба с часовников механизъм. Часовникът започва да тиктака и след 14 дни ще гръмне. Броят на хоспитализациите ще започне да расте бързо след 10-ия ден“ ,заяви Николай Витанов.

Според заместник-здравния министър влошаването на епидемичната обстановка се дължи на няколко фактора:

„Това са основно дискотеките в курортите. Там впечатленията са, че не се спазват никакви мерки. Гастербайтерите минават транзитно, но спират няколко пъти, има и струпване по границите“.

От Асоциациите на заведенията реагираха.

„За 12 седмици случаите спаднаха 20 пъти, след като затвориха заведенията. Искаме незабавна оставка на Кацаров и неговия заместник, който отново се намеси като терорист и започна да тероризира заведенията“, каза Евгени Зумпалов, зам.-председател на СЗБ.

При нови ограничения - от бранша заплашват с протести.

По-сериозни ограничения са предвидени, ако страната ни навлезе в червената зона - това означава над 250 заболели на 100 хиляди души. Тогава според плана игралните зали и нощните заведения затварят.