След разпускането на 48-ото Народно събрание се очаква в длъжност да встъпи и ново служебно правителство. Хипотезата е, че то може да бъде сменено от редовно най-рано през май. Вече е ясно, че то ще бъде оглавено отново от настоящия служебен премиер - Гълъб Донев. Това ще е 101-ото правителство на България и деветото служебно от 1990 г. насам.

В събота президентът Румен Радев разкри още едно име от новия служебен кабинет - това на вицепремиера по управление на евросредствата Атанас Пеканов.

Ще видим ли в състава му и други министри от сегашното правителство "Донев"?

Председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов намира сегашния служебен кабинет за сплотен, а премиерът Донев за подходящ да продължи да ръководи държавата.

„Той е един уравновесен, компетентен човек, спокоен. Моята преценка е, че като цяло това служебно правителство се справи и не предвиждам някакви драматични промени в състава му“, коментира Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента.

Тепърва предстоят разговорите на президента с министрите за кабинет "Донев 2".

„Заложил съм си името, репутацията. Ако ми бъде дадена тази възможност, няма да избягам от отговорност“, коментира Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа.

„Нека да не спекулираме все още. В следващите дни ще разберете всичко“, каза Атанас Пеканов, вицепремиер на европейските средства.

„Аз и екипът ми все още изпълняваме ангажименти по настоящия служебен кабинет, но в скоро време ще имаме отговори на въпроси“, посочи Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите.

„Наш дълг и ангажимент е и ще положим максимални усилия да продължим политиките, които до момента сме провеждали“, каза Христо Алексиев, служебен министър на транспорта и съобщенията.

Вътрешният министър е готов да се бори с купуването на гласове при предсрочния вот.

„Ако съм заслужил доверието на президента, ще остана в този екип. Аз съм в него, за да подпомогна държавата“, посочи Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

„Има стратегии, в които са замесени много министерства. Така че продължаването на екипната работа със сигурност ще бъде такава, независимо кои ще бъдат изпълнителите“, каза Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие.

Сред приоритетите на регионалния министър в следващ кабинет би бил проектирането на тръбопровода от Александруполис към Бургас, разширяването на контролно-пропускателните пунктове, както и построяването на детската болница.