Всички пенсионери, които получават в момента 50 лв. допълнително, ще продължат да ги получават без това да става всеки месец с решение на Министерския съвет, съобщи на брифинг министърът на труда и социалната политика в служебния кабинет – Гълъб Донев.

"Това беше един от мотивите да влязат трайно в размера на пенсиите. Работихме да направим и по-предвидима и трайна политика, да направим пенсиите по-адекватни и повече български пенсионери да излязат от линията на бедност", обясни Гълъб Донев.

Няма да има пенсионер, който да не получи средно 12,5% увеличение на пенсията от 1 октомври, увери той. Добавката от 50 лв. ще бе инкорпорирана в размера на увеличението, обясни служебният социален министър. 

От 1 октоври всички пенсионери с доходи под линията на бедност ще получат социална помощ, добави Донев. По-рано днес за тази добавка съобщи и финасовият министър Асен Василев.

Служебният социален министър посочи, че за определяне на линията на бедност ще се вземат данните на Евростат.

„Изваждаме от бедност всички, няма да има пенсионер, който да получава доход под линията на бедност. Това няма да доведе до отпадане от енергийно подпомагане“, отбеляза още Гълъб Донев.  

Той припомни, че от 1 юли се подават заявления за помощта за отопление, която е вдигната с 5,6%. Увеличението отразява темпа на нарастване на цените на електроенергията. Осигурен е достъп и за всички пенсионери до помощта, като увеличението от 5% на пенсиите от 1 юли, няма да се отрази на достъпа до подпомагане, напротив - повече хора ще получат енергийно подпомагане и то в по-голяма сума, обясни служебният министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!