Технически гаф спря за кратко речта на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни пред българските депутати. Преводачът не чуваше добре и се наложи Таяни да прекъсне изявлението си.

Техническото озвучаване било поето от Европарламента и то не било сред ангажиментите на Народното събрание.

Наложи се Таяни да изчака за кратко. После обаче все пак успя да каже пред депутатите, че последният доклад на Европейската комисия показва успех на България и че сме готови за Шенген.

Снимка: Ладислав Цветков

Председателят на Европейския парламент отправи послание, че важните решения по световните проблеми, трябва да се взимат и с участието на Европа.

Подобни срещи са опознавателни, а и традиция, когато една страна поема ротационно председателството на Европейския съвет, което ще се случи на България през януари догодина.

Стабилността в Близкия Изток, отношенията между Европа и Турция и какво се случва със Западните Балкани – по тази ос протече визитата на Таяни у нас.

Българското председателство може да разчита още отсега на пълната подкрепа и сътрудничество на Европейския парламент, заяви Таяни.

Той не забрави и Западните Балкани, които се очертават като приоритет на европредседателството ни, а близостта с Европа може да се усети с безплатен роуминг.

„Иначе рискуваме тероризмът да използва тези територии и да превърне района в зона на трафик на оръжие и дрога. Ние няма да толерираме това”, каза Таяни.

Преди обръщението си към депутатите той се срещна с президента, Румен Радев и с премиера Бойко Борисов.

Те обсъдиха ситуацията в Близкия изток, отношенията с Турция, както и редкият шанс, който могат да получат Западните Балкани, след като България поеме европредседателството – за около две години и половина те могат да получат възможността да започнат преговори за присъединяване към ЕС.

Не е била подмината и темата за безпрецедентния мигрантски поток и конфликта в Сирия.

„Аз мисля, че Европа трябва да играе по-сериозна роля в света. Ролята й не може да бъде маргинална, големите решения не могат да се взимат само в САЩ, Русия и Китай или пък Индия”, коментира Антонио Таяни.

„Що се касае до Сирия – крайно време е да се намесим, защото тя се обсъжда от президентите на Русия, САЩ и Иран, а ние в Европа се караме къде да релокираме сирийците, които ще дойдат в Европа", заяви Бойко Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

Таяни посочи, че заради външните си граници България е ключова за европейската политика за сближаване, сигурност и управление на миграционните потоци.

Председателят на ЕП завърши словото си на български език с думите "Съединението прави силата", каквото е и мотото на българското председателство на Съвета на ЕС.

Снимка: Ладислав Цветков

България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм, каза още Таяни.

На финала Антонио Таяни и представители на европейския парламент се изправиха пред въпросите на 700 български студенти, а водещ на форума беше нашият колега, журналистът Светослав Иванов.

Снимка: Ладислав Цветков