Спасяват барелефа на Елин Пелин в пловдивско училище с името на писателя, който строителни работници зазидаха. Това е станало при мащабен ремонт, който тече от началото на годината. Сега проектът ще бъде преработен.

Снимки на барелефа на Елин Пелин, закрит наполовина от гипсокартон,  предизвикаха остри реакции при публикуването им във Оейсбук групата „Спаси Пловдив“.

„Като се върнахме след пролетната ваканция, това беше направено. На нас не ни стана приятно, защото всеки, който влиза в училище, вижда барелефа. Никога не е коментирано с ръководството, с колегите това да бъде премахнато“, каза Татяна Минкова, зам.-директор на училище „Елин Пелин“.

Веднага след скандала стената е премахната. Строителят, нает от общината, обяснява, че по план всеки коридор трябва да бъде затворен от двете страни с пожароустойчиви стени.

„Проектът  е на проектанта, така е направена заради потока, има врата. Тази врата излиза навън, при това положение, естествено, че стената трябва да бъде тук“, каза Хрони Абаджиев, съсобственик на строителната фирма.

Строителната фирма опитала да свали барелефа, за да бъде преместен, но неуспешно.

„Не виждам никаква художествена стойност на този барелеф. Това е отливка от 70-те години на миналия век. Това е соц. реализъм и ние сме си мислили от по-модерен материал, от бронз, от камък да се изгради нещо, да стои по-добре“, казва Абаджиев.

Решено е стената да бъде изместена, за да бъде спасен барелефът. Чака се разрешение от пожарната.