Френският посланик Филип Отие ще отпътува от България без да получи орден "Стара планина". Награждаването на всички посланици, които приключват мандата си у нас, е традиция от десетилетия. През юли в отворено писмо Филип Отие и германският му колега Матиас Хьопфнер призоваха управляващите да се вслушат в протестите.

Традициите не са това, което бяха. Клишето важи с пълна сила за френския посланик Филип Отие. „Когато сме създали практиката, че орден „Стара планина” се дава на всички посланици от страните членки на ЕС, да нарушим тази практика означава, че искаме да пратим някакъв сигнал, но този сигнал е правилен или не е правилен много късно ще се разбере. Има една стара приказка, че независимо от това дали камъкът удари яйцето или яйцето удари камъкът, резултатът е един и същ - яйцето се чупи”, коментира бившият външен министър Соломон Паси.

Бърз поглед в архивите на президентския протокол показва, че всички френски първи дипломати в София са получавали отличието от началото прехода до сега. Първи в списъка е Бертран дьо Гилеш през 1990 г.

Филип Отие излезе от комфортната сянка на дипломатическите отношения и влезе във фокуса на общественото внимание след като през юли заедно с германския си колега в България Матиас Хьопфнер призова управляващите да се вслушат в протестите. Отие беше забелязан и сред протестиращите на Орлов мост.

„За мен това е, прощавайте за израза, изключително провинциална реакция. Липсата на авторитет очевидно се компенсира с наказателни акции към посланиците. Тоест, това, което външният министър Вигенин би трябвало да знае, е, че това не е позиция на Филип Отие. Това е позиция на Франция”, заяви Надежда Нейнски, външен министър в периода 1997-2001 г.

Новината за лишаването на Филип Отие от орден съвпадна с поредната публична позиция на ключов европейски партньор. Британското правителство публикува на интернет страницата си мнението на своя посланик в България Джонатан Алън по отношение на протестите. Според него, ситуацията в страната ни е изключително сложна, но въпреки всички гледни точки „Едно нещо е неоспоримо - протестите започнаха след изключително противоречивото назначение на Делян Пеевски, което отразява по-дълбоки проблеми в българската политика."

„Това, което се случва или не се случва в България, е вече не само вътрешно политически за България проблем, това е проблем на ЕС, който не може да бъде безучастен към процеси, които намира, че са изцяло против европейското развитие на страната”, каза още Надежда Нейнски.

„Не допускам, че Ке Дорсе или Елисейският дворец кой знае колко ще се обидят от тази работа, но пропускаме случая да направим една добра инвестиция в развитието на българо-френските отношения, защото ние имаме много повече нужда от Франция, отколкото Франция от нас”, категоричен беше и Соломон Паси.

Източници от френското посолство споделиха, че първият френски дипломат, който се връща във Франция, за да започне работа във вътрешното министерство на страната си, е посветил изминалия ден на събиране на личния си багаж и подготовка на завръщането си в Париж. От прессекретариата на негово превъзходителство посланик Филип Отие, заявиха, че случаят не представлява интерес за посолството и се въздържаха от коментар. Българското външно министерство също отказа да коментира случая.