На едно от поредните си нощни снимания, Росица Димитрова фотографира уникално за Българското Черноморие явление - биолуминисцентен планктон. Консултация с Института по океанология във Варна затвърждава предположението й какво е видяла - планктонът в морето край село Тюленово наистина свети.

"Нямах никаква идея, че има подобно нещо из нашето море!" - споделя тя за Ladyzone.bg. Това е поредният забележителен кадър на фотографката, в който присъстват любимите й за снимане обекти - море, луна и звезди. 

Снимка: Росица Димитрова

Любовта й към снимането идва, след като започва да пътува. Създава и свой блог за пътешествия - tripswithrosie.com, с който уловя емоцията от видяното и го споделя в снимки и текст.  

"Целта ми е да бъда полезна. Пиша все по-изчерпателни и подробни статии с много съвети, които аз самата не съм намирала предварително."

Два от проектите на Росица Димитрова изискват излючително добра подготовка и време. В началото на 2020-а започва да снима пътя, който Слънцето описва в небето за цяла година.

Снимка: Росица Димитрова

По-късно 7 месеца поред снима луната, за да събере всички кадри в една снимка, показваща нейния пълен цикъл. 

За нея лунния изгрев с Млечния път е "черешката в нощната фотография". 

"Там има буквално минути, в които трябва да снимаш, за да можеш да хванеш звездите ярки, но и оранжев хоризонт от срамежливо подаващата се луна. Снимам с 14 мм обектив на максимално отворена бленда, 1.8. Ако някой иска да прави подобни снимки, е добре самата му камера да може да издържи на шум от по-високото ISO, за да се виждат добре и звездите, и предния план." - издава тънкости за заснимането фотографката.  

Подробно интервю и още впечатляващи снимки на Росица Димитрова вижте на Ladyzone.bg.