Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) е с нов директор – Васил Грудев. 

По-рано днес изпълнителният директор на фонда Живко Живков е подал оставка, като е посочил като мотив запазване имиджа на ДФЗ. Тя беше приета от Управителния съвет.

Това се случи след предупреждение на премиера Бойко Борисов, че ще го уволни.

Васил Грудев е съветник по еврофондовете на земеделския министър Десислава Танева.

Той беше зам.-министър на земеделието във втория мандат на Бойко Борисов, както и служебен министър в правителството на Георги Близнашки.

Управителният съвет на ДФЗ е приел и оставката на зам.-изпълнителния директор Калоян Костадинов, който преди дни беше арестуван. Изпълнителният директор Грудев поема неговия ресор – развитие на селските райони.

Приета е и оставката на зам.-директора Георги Динчев.

За заместник на Грудев е назначен Иван Капитанов, зам.-председател на Съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД.

В сряда Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители в Държавен фонд „Земеделие“.

Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление, свързано с обвинение срещу Миню Стайков и други 7 души. Петият служител на ДФЗ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група.

И петимата задържани бяха пуснати под гаранция.

Трима бяха освободени вчера срещу гаранции съответно от 26 000 лв., 10 000 лв. и 7 000 лв.

По-рано днес Специализираният наказателен съд пусна под гаранция и другите двама срещу 6000 лв.

"Напрежението, свързано с репутационния риск пред ДФЗ ни доведе до необходимостта от предприемане на тези мерки. Те са базирани от подадените оставки от страна на Живко Живков, който беше директор на фонда досега и заместникът му Калоян Костадинов. За нас е важно на този етап да покажем в още по-голяма степен прозрачност при функционирането на всички системи в ДФЗ", заяви пред медии новият директор на ДФЗ.