Нов играч в обработката на пристанищни товари у нас. Придобитата от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" започва още една дейност - ще оперира 3 корабни места в Езерово с ново дружество. 

Снимка: bTV

Инвестицията, която е планирана, е 89 милиона евро. ТЕЦ “Варна”, в чийто актив влиза и пристанище, беше изведена от експлоатация през 2017 година. След това - продадена от ЧЕЗ на семейната фирма на бившия директор на пристанище “Варна” и транспортен министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов.

Миналата година 70% от дружеството придоби Ахмед Доган.

Снимка: bTV


“Преговаряхме с доста хора, единственият, който застана с името си и не искаше да се занимава с офшорки и тем подобни компании, беше г-н Ахмед Доган и затова се насочихме към него. Бяхме съгласни да работим с него, защото той има визия и за екологизацията на ТЕЦ-а, по-скоро неговата визия е към ТЕЦ-а, не толкова към пристанището”, заяви Данаил Папазов – изп. директор на ТЕЦ „Варна".

Стойността на сделката е конфиденциална.

„Спекулации бяха, че този ТЕЦ струва стотици милиони, пък г-н Доган го купил за 2 700 лв, което е пълна спекулация”, коментира още Папазов.

Сега се преговаря с чужд инвеститор, който ще поеме част от 89-те милиона евро инвестиции. Планират се до 250 хиляди тона товари, а догодина двойно.

За сравнение - пристанище „Варна” миналата година обработи около 10 милиона тона с печалба близо 11 милиона лв. От държавния порт засега не коментират новия конкурент.

ТЕЦ „Варна” разчита и на държавни приходи от студения резерв. Но Електроенергийният системен оператор го санкционира с 2 млн лв.

Снимка: bTV


„Това не е точно глоба, просто ЕСО поради аварийно изключване на блока, трябваше да закупим балансираща енергия и балансиращата енергия е на тази сума”, обясни Минчо Минчев – директор на ТЕЦ „Варна”.

Миналата година ТЕЦ-ът получи 27 милиона лв. от държавата, за да поддържа мощностите си в готовност в случай на недостиг на електроенергия.

С два от три блока, които са в наличност, ТЕЦ-ът ще участва в търга по-късно този месец за осигуряване на студен резерв за следващата зима.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!