Макар парламентът да не е започна работа по същество, Министерството на финансите е готово да внесе проектобюджет за 2023 г.

По-голям дълг, повече дефицит и без съществена промяна на доходите, предвижда финансовата рамка.  Планира се икономическият растеж да намалее спрямо тази година до 1,6%.

Параметри на проекта за Бюджет 2023
Снимка: btvnovinite.bg

Средногодишната инфлация се очаква да бъде 6,4%, а безработицата да остане ниска – 4,5%. Догодина обаче държавата ще похарчи повече отколкото ще събере като приходи и затова планираният дефицит е 6,6%. Заложеният дълг в бюджета е над 15 млрд. лв.

Финансовото министерство предвижда да се запази данъчното облекчение за работещи родители. И за едно дете да могат да се получават 600 лв., за две – 1200 лв., а за три – 1800 лв.

Парното и природният газ ще останат с по-ниско ДДС от 9% до юли догодина. Нулевият данък добавена стойност за хляба също ще се запази. Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво обаче не е предвидена в Бюджет 2023.

Дори и нов бюджет да не бъде одобрен от парламента, не се очакват проблеми със социалните разходи, увери служебният финансов министър Росица Велкова.

Бюджетът за следващата година предвижда пенсиите да бъдат увеличени от юли по швейцарското правило с около 12%, а минималната работна заплата да остане 710 лв. Срещу това синдикатите остро възразиха.