Финал на предизборната кампания. След по-малко от 5 часа тя приключва и започва денят за размисъл. Кампанията приключва в 00 ч. тази нощ, а на 10 юли българските граждани ще могат да размишляват за кого да дадат своя глас.

На вота ще участват 15 партии и 8 коалиции, или общо 23 формации. Общо те са регистрирали 6050 кандидати за депутати.

11 237 ще е общият брой на машините за вота, като те са с 1637 повече от изборите през април. В България секциите ще са 9401, а в чужбина - 791 секции в 68 държави.

Как протекоха последните приготовления преди изборния ден?

В последния ден на кампанията, от ЦИК организираха финална демонстрация как се гласува на машина. Десетки дойдоха да пробват. Сред тях и Надка Томова, която е на 90 години.

„Не знам за колко време, три пъти повторих номера и сега вече мисля, че мога“, заяви Надка Томова.

Оказа се, че за повечето хора процесът е лесен, а според ЦИК средно 24 секунди отнема на всеки един гражданин да упражни правото си на вот.

 „Поне засега не сме регистрирали проблем, при който хората да не могат да упражнят вота си или да се натрупат критично големи опашки“, съобщи Цветозар Томов от ЦИК.

И докато в София се виеха опашки, оказа се, че избори ще има и в морето.

Секция ще бъде разкрита и на борда на ферибота "Дружба", който ще е единственият плаващ под български флаг. Той ще бъде край бреговете на Турция, а желание да гласуват са изявили всички 28 души от екипажа.

"Ще започнем изборния ден в 7 ч. сутринта и в зависимост кой кога е свободен, кой кога почива, защото на кораба по всяко време все някой почива, ще се изредят хората да си пуснат бюлетината", обясни Пламен Панайотов, капитан на кораба „Дружба“.

След края на изборния ден, капитанът на кораба ще изпрати резултатите по имейл до параходството и до РИК, за да бъдат прибавени към останалите.

Оказва се, че сухият режим преди вота е останал в миналото и почти навсякъде продажбата на алкохол е разрешена.

Единствено в Пловдив, Враца и Шумен ще има ограничения. В Пловдив - в деня на вота, на другите места - и в деня за размисъл. 

Изборният ден започва в 7 ч. сутринта и приключва в 20 ч. вечерта. ЦИК обявява края на изборния ден до 21 ч., а избраните за депутати – 7 дни след вота, или до 18 юли.