„Трябва да сложим точка на това постоянно говорене и то продължава не знам защо. Господин Николов, който сега е номиниран и дай боже да бъде избран, защото България има нужда от стабилност, дай боже да има кабинет, но това не зависи само от „Има такъв народ“, 12 дена преди да бъде оповестена публично тази кандидатура, г-н Николов знаеше, че ще се занимава с тази дейност и прие с удоволствие и огромна отговорност. Ние работим три години назад във времето с него, той е един от топ експертите, които участваха в съставянето на глобалната програма на този политически проект. Това с номинирането на г-н Илиев за правосъден министър в един несъстоял се кабинет е единствената истина. Никога не сме обсъждали и казвали това име като премиер. Не знам защо се говори това нещо. Задавайте ги тези въпроси на г-н Иванов и г-н Хаджигенов“, заяви заместник-председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Филип Станев пред БНР.

Той заяви, че няма как да докаже твърдението си освен с честната си дума, но „не искам да се превръщам в царя и да викам“ „Вервайте ми“.

Според него именно „това говорене води до объркване“ в процеса за преговорите за подкрепа за кабинета.

Не може да влезеш – цялото ни политическо ръководство, в открита среща с Христо Иванов и „Демократична България“, да кажеш: „Няма да имам претенции, няма да искам министерски постове“ и четири дни след това да прочетеш декларация и да кажеш трима от служебните министри искам да са в този кабинет. Както казват масаите: „Ако един човек не си държи на думата, той струва колкото въздуха над главата му“, заяви Станев.

„Трябва да спрем да правим политик по тип битак начин. Не можем да влизаме в договорки – дай ми това, на ти онова. Ако искаме да изчегъртаме модела „ГЕРБ“ с тясното съдействие на ДПС през годините, но ще искаме да го подменяме с друг наш модел в тази посока и ще го маскираме с това, че сме „умни и красиви“, това е грешен подход. Дайте да спрем да се делим на красиви и грозни, да работим, че тази държава го е закъсала“, каза Станев.

Политикът от ИТН е категоричен, че "няма да си играят на лукавост и дипломация, да се усмихват фалшиво за обществото, а отзад да има задкулисни интереси".

„Отговорността за това, че няма да има отново управление няма да е наша. Не сме в тази власт за самоцел или облага. Ако не ни подкрепят, за нас не е проблем да си тръгнем. Да стоим във властта, за да се договаряме с „Демократична България“, Борисов и Доган, това са пълни глупости“, заяви Станев.

По думите му изготвеният План за възстановяване и развитие, според експертите на ИТН, има много пропуски и се нуждае от редакция.

 "Много скоро ще видите персоните в кабинета ни - професионалисти, хора с висок морал, склонни да носят отговорност. Представете си сега да кажем кабинета поименно, представете си какво ще стане в медийно отношение - всичко ще се разтури, ще започне едно жълто говорене, едно търсене под вола теле. В момента не трябва да се търси интрига, трябва да се действа практично", каза Станев и допълни, че в бъдещият кабинет броят на министерствата ще бъде съкратен.