Министрите в проектокабинета на "Има такъв народ" ще бъдат обявени пред депутатите. Не е ясно и дали сред тях има членове на служебното правителство.

След като вчера номинираният за премиер Пламен Николов взе проучвателния мандат, се очаква най-късно до петък следващата седмица партията на Слави Трифонов да заяви готова ли е с персоналния състав и структурата на кабинета.
 
Междувременно продължават разговорите за подкрепа на бъдещата власт с останалите парламентарни сили без ГЕРБ-СДС.

Все още не е ясно дали „Има такъв народ“ разполагат с достатъчно на брой и силни като биографии имена за постове в изпълнителната власт. Най-вероятно министри от служебния кабинет и от другите партии обаче няма да има.

В деня след изборите Слави Трифонов представи един вариант за премиер и министри, но после го оттегли след остри реакции от много страни.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обяви, че при представянето на новия кабинет ще действат по процедура и ще предложат структура.

Йорданов призова партиите на протеста да покажат отношението си към новото правителство в пленарната зала.

„Ние нямаме коалиционно споразумение, ние имаме обща визия и всички твърдяха до оня ден, че това е най-важното. Хайде да си спазваме думите. Какво ще се случи, то ще стане пред очите на всички“, коментира той.

Гласовете, на които разчита ИТН при гласуването, са поне от няколко партии.

„По-логично е гласовете да дойдат от БСП. Другите две партии, за които се твърди, че са на протеста - се надявам поне едната да си застане зад думите и да гласува за приоритетите, които заедно уточнихме“, каза Йорданов.

Тази сутрин пред bTV от “Демократична България” и ИБГНИ поискаха имената на министрите да  бъдат обсъдени.

Все по-вероятно е да има редовен кабинет, е мнението на лидера на социалистите. Корнелия Нинова заяви, че познава кандидатът за премиер от преговорите за сформиране на правителство.

Пред националното радио Йордан Цонев каза, че ще пледира пред колегите си-  Движението да не носи отговорност за "този политически буламач" и че партията ще реши дали да подкрепи проектокабинета, когато станат ясни и имената на министрите.

Разговорите за бъдещия кабинет продължават.