276 анимационни филма, от които 32 български, участват на кинофестивала "Златен кукер" в София. Той започва на 7 май, ще има и безплатни прожекции.

За девети път "Златен кукер" представя най-добрите анимации от 94 страни, в това число и България. Зрителите ще се докоснат до вълнуващи истории и впечатляваща визия, създадена с всички похвати и изразни средства на изобразителното изкуство и киното.

„Направихме една много голяма и богата програма за децата и учениците. Но филмите са за всички възрасти. Има изключително стойностни, философски филми, които третират различни проблеми, световни”, каза Надежда Славова, директор на фестивала.

Акцент в международния фестивал са анимационните работилници за деца. В тях бъдещите аниматори ще създават сценарии, сторибордове и рисунки на своите първи филми.

„Освен по класическия начин, по който могат да направят рисунка на лист с молив, може да се направи и на таблет, и на телефон, може с пластилин, с изрезки, с всичко може да се работи”, обясни Надежда Славова.

Фестивалът ще продължи до 13 май в София. Програмата с филмите и местата на прожекциите е посочена в официалния сайт на "Златния кукер".