Разпоредби има и за нощните заведения, искам да се усили колкото е възможно контролът и от това зависи – ако се спазват мерките, които експертите са предписали, няма да има нужда от нови мерки. Ако не се спазват – ще обмислим допълнителни мерки. Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира ситуацията с предстоящото връщане на задължителните маски на открито, което обаче не доведе със себе си промени по отношение на барове, дискотеки, ресторанти и други обекти, в които гражданите могат да стоят без предпазни средства.

В столицата само днес новозаболелите са 523-ма, 341 души са в болница, а 47 – в интензивни отделения.

„За мен най-важното е да се спазва дисциплината и затова акцентирах още в началото на седмицата върху по-строгия контрол“, отбеляза кметът. Тя посочи, че вчера са извършени 381 проверки в търговски обекти и има издаден един акт за неносене на маски, в транспорта с актове са 14 души, а за неправилно носене на предпазни средства има 4 предупредителни протокола и 3 полицейски разпореждания.

Мобилизирани са екипите на Столичния инспекторат, на Центъра за градска мобилност, всички екипи на „Общинска полиция“, а от СДВР има уверение, че и полицаите от дирекцията ще контролират гражданите, стана ясно от думите на Фандъкова. Ще има проверки и на протестите, където вчера демонстративно гориха маски: „За мен всички хора са равнопоставени без значение къде са“.

Фандъкова посочи, че към момента легла за COVID болни има, но е проблем броят особено на медицинските сестри и санитарите, които трябва да се грижат за тях. Тя ще покани водещи епидемиолози да се включат в „неформален медицински съвет“, който да консултира общината за последващи мерки.

Ще се сгъсти и разписанието на метрото.