Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни пред общинските съветници защо е назначила Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат. Той беше отстранен от поста главен секретар на МВР заради полицейското насилие над протестиращи от лятото на 2020 г.

Новото му назначение предизвика възмущение в опозицията в градския парламент, които настояха Фандъкова да бъде изслушана по казуса.

„Работата на Столичния инспекторат основно е да контролира чистотата в града. Работата на директора не е топло местенце на бюро, а работа на терен. Смятам, че за нея е подходящ човек на реда, за да не виждаме препълнени контейнери, недоизмити улици. И затова поканих Ивайло Иванов, за да се засили контролът върху почистващите фирми“, обясни Фандъкова, цитирана от БТА.

Иванов зае поста, след като дългогодишният директор Веска Георгиева почина.

Според общинския съветник от „Демократична България“ Методи Лалов за директор на Столичния инспекторат трябва да бъде назначен служител на инспектората, а не външен човек. Фандъкова обаче не се съгласи и заяви, че не толерира какъвто и да е натиск за решения, които по закон и правилник взима.

Тя уточни, че за нея е странно общински съветник да кадрува в администрацията.

„Очаквам да чуя и конкретно име. Кадровият въпрос очевидно е много наболял както вътре в коалицията на г-н Лалов, така и на всякакви нива в държавата. Аз нямам никаква склонност да се меся в кадровите решения на други организации“, посочи кметът.

Фандъкова съобщи, че в момента подготвя промяна, с която ще предложи Столичният инспекторат да не бъде отделно външно звено, а част от администрацията на Столичната община. Целта на тази промяна е по-добър контрол и по-ясна отговорност на всеки - от инспектор до ръководител.

„Що се отнася до срамния случай на насилие по време на протестите, който всички видяхме, аз съм изразявала нееднократно своята позиция. Категорично осъждам проявата на насилие и ограничаване на правото на протест на гражданите. Доказала съм, че не се поддавам на какъвто и да е натиск и не съм забранявала протести - нито срещу Орешарски, нито срещу Борисов, нито срещу Комитова, нито срещу себе си. Защото забраната означава да дам право на полицията да разпръсне протестиращите, включително с употребата на сила. Сигурна съм, че няма ръководител в МВР, който да даде такова разпореждане“, заяви столичният кмет.

Тя отбеляза, че насилието се доказва и за него вече има наказани полицаи. Допълни, че на този фон бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов нито е проверяван, нито е викан.