Над 180 групи в яслите и детските градини ще бъдат открити в следващите три години. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекция на ремонт от участъка на булевард "Монтевидео" в столицата.

Според промените, които прие парламентът, детската градина става задължителна за 4-годишните, а държавата поема ангажимент да компенсира финансово семействата, чиито деца не са приети. 

От своя страна кметът увери, че могат да се осигурят места не само за 4-годишните, а за децата от 3 години до 6 години.

"Беше намерено решение, без да се ангажира общината, да може финансите, които ние имаме, да използваме за строителство, защото, да, наистина, резонно е родители да бъдат компенсирани, но по-важното е и за родителите, и за децата да осигурим отварянето на нови места, за да могат да посещават детските градини, затова сме разделили, така да се каже, задачите и след влизането на закона вече държавата ще определи начина, по който да бъдат отпускани тези компенсации, а ние продължаваме изключително интензивно и усилено да строим", каза кметът на Столична община.

По предварителни сметки се очаква в следващите три години да се отворят 180 нови групи. Задача на районните кметове е да направят проучване , бюджетът за изграждането на новите детски заведения ще бъде делегиран на тях.

За утре, понеделник, е насрочен нов протест на родители във връзката с недостига на места в детските градини в София.

В отговор кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще бъде представена сериозна инвестиционна програма за строителство на сгради на детски градини и проблемът ще бъде решен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!