Стотици родители не са записали децата си в градина въпреки че са приети, показват резултатите от последното класиране в столицата. Причините - посочили са предимства, които са им донесли повече точки, а после не са доказали, че те са истина.

След последното класиране в края на август, около 6000 деца останаха без място в яслите и още няколко хиляди не влязоха в градините.

В същото време в 84-та детска градина „Детелина“ например не всички, които са класирани, са записани от родителите.

„Декларирали са нещо, след това не могат да представят документи или просто са решили да се преориентират на друго място“, обяснява директорът на градината Нели Николова.

Снимка: btvnovinite.bg

Общо за столицата 402 от класираните деца в последствие не са записани. Повече от половината - защото родителите им изобщо не са се явили в градината.

Снимка: btvnovinite.bg

135, защото родителите са заявили отказ, а 47 - защото не са успели да докажат предимствата, посочени при кандидатстването, които са им дали повече точки. Според Мария Минчева от Столична община е много важно да се посочат тези критерии, които след това могат да се докажат с документи.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако при две последователни класирания по първо желание, родителят не запише детето или не подаде заявление, че не иска да го записва, губи правото да кандидатства до началото на класиранията за следващата учебна година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!