Скандал избухна около лечението на болно дете, след като семейството чака почти 2 месеца Здравната каса да одобри плащане на противотуморни лекарства и накрая получи фактура за почти 14 хил. лв.

6-годишната Мария е със Синдром на Даун и се лекува в детската онкохематология в Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Вливани са ѝ противотуморни лекарства, които не са в списъка с платените от касата.

Преди ги поемаше Фондът за лечение на деца, но той беше закрит и дейността му се пое от НЗОК. Така сега тя одобрява такъв тип плащания.

На 25 април майката кандидатства пред Касата да плати лекарствата, които са вливани на детето. Подписва  декларация, че има дарителска сметка, което означава, че те ще се платят с парите събрани в нея, а ако са нужни още, касата ще ги даде.

Вливанията обаче приключват, а решение на НЗОК няма. Така болницата няма друг избор освен да поиска парите от семейството, обяснява началникът на отделението проф. Добрин Константинов: "Тъй като нямаме обратна връзка с касата, тръгнахме по стария oтъпкан, да го наречем, път и беше издадена тази фактура".

Обрат (не по правилата)

От Здравната каса обясниха пред bTV, че при кандидатстването майката не e представила всички документи. След като се събрали, се поискало и становище на експерти. Така до днес, след като скандалът гръмна и се предложи плащането да бъде одобрено.

Междувременно, от майката е поискано да декларира, че не желае да се ползват пари от дарителската сметка. Тя предпочита да не използва парите от дарителските сметки, за да може средствата да отидат при други семейства, които се нуждаят от помощ. Майката на детето благодари за лекарската помощ. Малката Мария остава в тежко състояние. 

Според наредбата обаче, в случая на Мария НЗОК не трябва да плаща, което поставя под въпрос "осребряването" на фактурата.