Европейският парламент свали имунитета на българския евродепутат Сергей Станишев чрез ускорена процедура, приложена по негово настояване, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Искането за сваляне на имунитета бе отправено от главния прокурор Сотир Цацаров. Сергей Станишев е обвинен, че като министър-председател е изгубил седем документа с класифицирана информация в периода от 4 ноември 2005 г. до 27 юли 2009 г. Твърди се, че Станишев е предал въпросните документи в нарушение на установените правила, тъй като това е станало без надлежно деловодно оформяне в регистратурата за класифицирана информация на Министерски съвет.

В подкрепа на искането си за ускорена процедура Станишев изтъкнал, че в два последователни мандата като народен представител се е отказвал доброволно от имунитета си, за да бъде даден ход на делото срещу него. Той добавил, че българската прокуратура е отправила към него предложение за извънсъдебно споразумение и за плащане на административна глоба. Станишев е отказал, тъй като държи да изчисти името си и българският съд да се произнесе по обвиненията срещу него, се казва още в съобщението от пресцентъра му.

Евродепутатът поискал ускорена процедура, защото смята, че „не е редно ЕП да става терен за развихряне на нашенски политически страсти”. „Със сигурност по този начин не допринасяме за авторитета на страната ни пред европейските институции; в България е добре известно, че делото срещу мен е политическо”, коментирал Станишев.