Изложба, посветена на българо-турската граница, вече може да бъде видяна в Гьоте-институт в София. С фотографа и автор на „Европейска граница“ разговаряха стажант-репортерите Каролина Занкова и Росен Димитров.

Българо-турската граница – живот на тънката кожица между два свята, врата към Европа, ъгълче от няколко велики империи. Янис Шрьодер попада там случайно. Не знае нито български, нито турски, но остава впечатлен.

„Вдъхновяващото около българо-турската граница бяха както природата и местните, така и значимостта на мястото не само за България, но и за Европа като цяло. Смятам, че различните решения, които са направени на това място са от голяма важност не само за тук, но и за цяла Европа“, казва фотографът Янис Шрьодер.

По думите му много различни аспекти в контекста на този граничен регион са му интересни, особено пътуването до там.

„България е в Европейския съюз не от много време, но напълно достатъчно, за да се случат всички тези промени в граничните региони, които ме вълнуват като артист“, допълва Янис Шрьодер.

Геополитическата рамка на пограничния район оказва огромно въздействие върху местните, казва кураторът на изложбата Радослав Механджийски.

„Има лично пътуване на художника от двете страни на граничния район – с акценти Свиленград и Одрин, и тези лични впечатления на човек, който не говори местния език, се оказват страшно интересни за наблюдения“, допълва той.

Тази своеобразна лична география на Янис Шрьодер на пограничния район ще бъде изложена в рамките на месец в Гьоте-институт България.