Европарламентът предлага три варианта, чрез които русенци могат да си търсят правата заради мръсния въздух:  да се съди държавата, да се пусне петиция и да се подаде жалба.

Това става ясно от отговора на Европейският парламент на писмо, което е беше изпратено до Страсбург преди около две седмици от фейсбук група „За чисти въздух и вода в Русе“, предаде БГНЕС.

Единият от вариантите - да се съди държавата - не се приема от всички като добра възможност за постигане на целите, обясни един от основните организатори на протестите за чист въздух в Русе Галичка Николова.

Затова, според нея, по-добрата опция е да се пусне петиция (до Комисията по петиции на ЕП) и заедно с това да се подаде жалба (до Европейската комисия), като за целта ще може да се ползват услугите на препоръчани от Европарламента експерти.

Предстоят консултации със специалисти, за да се прецизират начините, по които ще се действа оттук нататък.

Преди няколко дни кметът на Русе Пенчо Милков съобщи на официалната си страница във „Фейсбук“, че въпросът за мръсния въздух в крайдунавския град е бил поставен по негова молба от евродепутата Петър Витанов пред Европейската комисия и се очаква „да отговори какви допълнителни мерки ще предприеме за трайно преодоляване на проблема, включително и по отношение на замърсяването от трансграничен характер“.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков се ангажира с решаването на проблема още с встъпването си в длъжност като обяви намерението си да предложи сформирането на временна анкетна комисия от общински съветници и експерти. Целта е да се събере цялата достоверна информация за качеството на въздуха и да се изслушат всички компетентни органи и заинтересовани граждани. При необходимост ще бъдат поканени национални и международни експерти.

Кметът призова русенци да участват активно в комисията, за която се предвижда да заседава публично пред обществеността.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!