Българите са с различни позиции от повечето европейци по някои от най-спорните въпроси на Стария континент. Това показват резултатите от анкетата на международния проект "Европа говори". 

Над 22 водещи медии, сред които и bTV, отново предизвикаха участниците за дебат. Над 240 българи спориха и на четири очи с жители на други европейски държави.

В Европа най-спорният въпрос остава този за задължителните ваксинации. Обобщените резултати за всички държави показват, че 57% от европейците са „за“ задължителната имунизация, но в България - 62% от участвалите в анкетата наши сънародници са срещу задължителния характер на ваксинацията, а 38% я подкрепят.

Европейците и българите са на различни позиции и по темата за бежанците. Ако повечето европейци одобряват приема на мигранти, то ние сме на обратното мнение. 77% от българите са против приемането на повече бежанци в ЕС, докато 62% от европейците го подкрепят.

Най-сходни са мненията на българите с тези в Европа по въпроса за доходите. 61% от всички европейци и 63% от българите са за въвеждането на безусловен базов доход.

По въпроса за върховенството на правото преобладават мненията, че е правилно Евросъюзът да изключва страни членки за нарушения на демократичните стандарти
Европейците обаче са по-категорични от нас и 75% са за такава  мярка, докато само 57% от българите я подкрепят. 

Още по-разделени на Стария континент сме за еднополовите бракове. Мнозинството европейци (85%) ги приемат, а мнозинството българи (62%) - категорично ги отхвърлят. На този въпрос отговаряме дори по-критично от унгарците и гърците.

Почти единодушие има между българите (73%) и останалите жителите на Стария континент (77%), които споделят мнението, че Европа все още е твърде зависима от руския газ.

Общи са и нагласите за забрана на вътрешните полети в името на декарбонизацията. Срещу нея са 58% от европейците и 89% от българите.

По друг въпрос, свързан с автомобилите и намаляване на вредните емисии, 64% от българите засега отхвърлят идеята за забрана на колите с двигатели с вътрешно горене.  Европейците не са толкова единодушни, макар че 60% от тях се обявяват в полза на забраната.

За легализирането на марихуаната мненията също са разделени. Повечето участници от останалите държави са „За”, като 70% от европейците искат нейното узаконяване, докато българите са по-разделени и само 52% го подкрепят.

Независимо от различията, повечето европейци (80%) смятат, че ЕС е подобрил живота им. На подобно мнение са и мнозинството от българите (60%).

„Европа говори“ обедини 22 европейски медии с различни профили - обществени и частни телевизии, онлайн и печатни издания, сред които италианското издание „Ла Република“, австрийският „Дер Щандарт“, френската телевизия „Франс 24“, германската „Дойче Веле“, британският „Мирър“, полската „Газета Виборча“, сръбската агенция „Бета“, унгарското издание „Телекс“ и португалската обществена телевизия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!