Именно темата за миграцията е сред най-обсъжданите в Страсбург. 200 европейски граждани дават идеи на евродепутатите как да решат този спорен въпрос.

Днес приключи четвъртият дебат от Конференцията за бъдещето на Съюза заедно с хора от 27-те държави членки, избрани на случаен принцип. Десислава Минчева ни среща с българските участници.

Десислава и Любомир никога не са си представяли, че ще влязат в Европейския парламент в Страсбург, още по-малко, че някой ще ги пита „за“ или „против“ миграцията в Европа. Жребият за България обаче избира точно тях.

Снимка: bTV

"Винаги съм бил против, но какво значи кой е „против“ и кой е „за“? Трябва да се намери решение. За мен то е инвестиции в тези райони, от които произтича миграцията. В момента от Афганистан, беше от Сирия. Да, това са хора, бягащи от война, обаче не отиват в бедни държави като Албания, Румъния и България, а търсещи Германия, Франция и Холандия, което ги превръща автоматически в икономически емигранти“, каза Любомир.

„Никога не съм си представяла, че ще бъда тук и че моето мнение ще бъде чуто, защото гледам в новините само едни и същи лица: политици, депутати, но граждани – никога“, добави Десислава.

Европа смята, че обикновените граждани ще дадат идеи на политиците, които обикновено не ги чуват.

„Вълнуващо е. Никой никога не им е искал мнението за нищо. Днес обаче те са центърът на европейските институции“, заяви Рафаела Демарте от ЕП.

Всеки от нас може също да даде мнението си или да предложи идея за мечтаната от него Европа. Конференцията има своя интернет платформа, достъпна е на всички езици на територията на съюза.