Инфектираните с африканска чума прасета от дворове и малки ферми няма как да бъдат отделени от здравите и е наложително всички животни в риск да бъдат убити, за да се спре разпространението на заразата. В противен случай тя ще обхване цялата територия на България и ще унищожи напълно отрасъла. Това подчерта в интервю за bTV ресорният еврокомисар Витянис Андрюкайтис.

„Има само един начин – сега да се използват много засилени мерки от страна на полицията, на митничарите, официален контрол, местна администрация, кметове и медии,  които да разпространяват точни съобщения, защото сега може да се сблъскате с много конспиративни теории, много различни гледни точки. Сега е много болезнено да обясниш на хората, че ние трябва да отделим  инфектираните животни”, подчерта Андрюкайтис.

Той посочи, че в момента властите правят много и има експерти от „Еувет” на терен, но призна, че е очевидно, че е бил пропуснат решаващият момент за реакция преди стъпването на болестта у нас в тези огромни мащаби.

„Ако сега имате нашествие на заразата, то това означава, че някой е неглижирал защитните мерки, някой не си е свършил работата внимателно. Имате човешки фактор и трябва да анализирате всички дейности, за да видите къде са слабостите ви”, подчерта еврокомисарят.

Той припомни, че е имало срещи по темата още след пламването на заразата в Румъния с набелязани мерки за намаляване на популацията на дивата свиня, която минава през границата. В същото време, той подчерта, че гъбари, ловци и туристи могат да разнасят вируса в населените места, а трудно се контролира и гледането на прасета по дворовете и продажбата на месо от тях след това. Затова и той не пожела да назове конкретен виновник.

Андрюкайтис отбеляза, че в Белгия е имало подобна епидемия – вероятно пренесена от международни шофьори, пътували в Източна Европа. След решителна намеса на властите, заразата била изкоренена, а стопаните на хиляди евтаназирани животни – компенсирани. По същия начин станало и в Чехия.