Българската армия има готовност да окаже подкрепа за решаване на проблема с африканската чума по свинете, ако такава бъде поискана.

За това има и издадена заповед. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран „Фокус“.

Каракачанов уточни, че може Военна полиция да подпомага колегите си от районните управления при контрол на пунктовете, през които преминават животните. По думите му, до момента помощ от армията не е търсена.

Към момента са умъртвени около 500 животни в малки стопанства от типа „заден двор“, като не се включват евтаназираните животни (от големите ферми) – допълни вицепремиерът Томислав Дончев.

По негова информация до вчера огнищата в страната са били 21, очаква се днес да се увеличат с още едно. По думите му, те са малко в сравнение с Румъния, където има 1500, но ситуацията е тежка.

„За съжаление, сезонът е подходящ за разпространение на заразата, но се вземат радикални мерки. Проблемът е, че сред обществеността и управата в засегнатите райони няма пълно съдействие. Има опити и за извеждане и за транспортиране на животни, което означава разпространение на заразата. Затова не само МВР, мобилизирали сме сили и на Българската армия и още други ако е необходимо, за да се осигурят карантинни мерки и да се ограничи разпространението на заразата. Най-лошата новина е, че имаме влизане на заразата в промишлени свинекомплекси, което е много лошо, въпреки че там се вземат най-високи мерки за био сигурност“, поясни вицепремиерът Дончев.

Той уточни, че когато се определя място за загробване на животни, се прави със специалисти, включително и от Басейнова дирекция, които трябва да одобрят мястото.