По-малко от месец остава преди провеждането на петите за България избори за евродепутати.

Макар и изборите за членове на Европейския парламент да са наднационални, всяка държава членка избира евродепутатите си спрямо своето законодателство.

Датата на евроизборите

Има и някои общи принципи. Евроизборите ще се проведат на 9 юни почти навсякъде, но в Латвия, Малта, Словакия и Италия те ще са на 8 юни (събота). В Ирландия и Чехия вотът ще е на 7 юни, а в Нидерландия – на 6 юни. В Естония ще се гласува от 3 до 9 юни.

В Гърция се гласува на 8 юни по пощата и на 9 юни в секциите. Ако гласовете по пощата не са пуснати до 17 часа местно време, се считат за невалидни.

 

Има разлика и в часовия диапазон, в който избирателите могат да упражнят гласа си. В България изборният ден може да продължи до 21 часа.

В Кипър урните са отворени до 18 часа, а в Гърция – до 19 часа.

В Румъния краят на изборния ден е в 22 часа, но ако има чакащи избиратели пред секциите, може да бъде удължен до 23:59 часа.

Изборни правила

Изборите за представители за Европейския парламент се провеждат по пропорционалната изборна система.

Гражданите на ЕС, пребиваващи в друга страна от ЕС, могат да гласуват. Интересно е, че могат и да се кандидатират оттам.

Бившият британски евродепутат сър Греъм Уотсън се надява да се завърне в Европейския парламент през юни, след като беше поканен да се кандидатира в Италия от алианс, подкрепян от бившия премиер на страната Матео Ренци. Уотсън е представлявал Англия от 1994 година до 2014 г. Сега е кандидат за член на ЕП от Италия и е издигнат от коалицията „Съединени европейски щати“.

 

Брой евродепутати по държава

Броят на членовете на ЕП, избрани от всяка държава от ЕС, се договаря преди всеки избор и се основава на принципа на намаляваща пропорционалност, което означава, че всеки член на ЕП от по-голяма държава представлява повече хора, отколкото член на ЕП от по-малка държава.

Минималният брой евродепутати от всяка страна е шест, а максималният брой е 96.

Броят на евродепутатите, които ще бъдат избрани във всяка държава на европейските избори през 2024 г.:

Германия: 96

Франция: 81

Италия: 76

Испания: 61

Полша: 53

Румъния: 33

Холандия: 31

Белгия: 22

Гърция: 21

Чехия: 21

Швеция: 21

Португалия: 21

Унгария: 21

Австрия: 20

България: 17

Дания: 15

Финландия: 15

Словакия: 15

Ирландия: 14

Хърватия: 12

Литва: 11

Словения: 9

Латвия: 9

Естония: 7

Кипър: 6

Люксембург: 6

Малта: 6

Избраните евродепутати работят за формиране на политически групи. На първата си пленарна сесия, на която се събират всички членове на ЕП, новият парламент избира председател. На следваща сесия Парламентът ще избере новия председател на Европейската комисия, а след това ще разгледа и одобри целия колегиум на комисарите.